Nastavnici u školama neće smeti više ovako da utišavaju decu: Ovaj grad zabranio gestikulaciju ruku!
Škola, Foto: RINA

novo pravilo

Nastavnici u školama neće smeti više ovako da utišavaju decu: Ovaj grad zabranio gestikulaciju ruku!

Gest je predstavljao signal deci da treba da prestanu da pričaju i slušaju svog učitelja

Objavljeno:

Bremen je postao prvi nemački grad koji je potpuno zabranio upotrebu gestikulacije rukom koja se koristi za utišavanje dece u učionici zbog velike sličnosti s gestom turske ekstremne desnice.

Gest tihe lisice - kod koje je ruka postavljena tako da podseća na životinju s uspravnim ušima (mali prst i kažiprst) i zatvorenim ustima (srednji prsti pritisnuti uz palac) - učitelji su dugo smatrali korisnim alatom za podučavanje u Nemačkoj i drugde.

Gest je predstavljao signal deci da treba da prestanu da pričaju i slušaju svog učitelja. Međutim, vlasti u lučkom gradu na severu Nemačke kažu kako postoji opasnost da se gest tihe lisice zameni s vučjim pozdravom.

UEFA kaznila fudbalera

Vučji pozdrav nedavno je bio u središtu diplomatske svađe, kada ga je turski fudbalski reprezentativac Merih Demiral iskoristio za proslavu postizanja pogotka u utakmici osmine finala Evropskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj.

Iako navedeni pozdrav nije zabranjen u Nemačkoj, kao što je to slučaj u susednoj Austriji i Francuskoj, njegovu je upotrebu osudila ministarka unutrašnjih poslova Nansi Faeser. Ona je upozorila kako je "korišćenje fudbalskog prvenstva kao platforme za rasizam potpuno neprihvatljivo", piše Guardian.

UEFA je igraču izrekla dve utakmice suspenzije, a Nemačka je pozvala turskog ambasadora na razgovor. Turski navijači su odgovorili tako da su odlučili još više koristiti sporni pozdrav. Nezadovoljan je bio i turski predsednik Erdogan.

Sivi vukovi i njihova ideologija

"Pita li se iko zašto nemački nacionalni dres ima orla, a francuski petla?" upitao je Erdogan novinare uoči četvrtfinalnog susreta Turske s Holandijom u Berlinu. Istakao je kako je zabrana politički motivisana te da je Demiral iskoristio pozdrav isključivo kako bi pokazao svoje uzbuđenje.

Patricia Brandt, portparolka bremenskih obrazovnih vlasti, potvrdila je kako se već dugo raspravljalo o zabrani tihe lisice te da grad više nema izbora.

"Političko značenje gesta apsolutno je nespojivo s vrednostima grada Bremena", navela je. Dodala je kako sve više nastavnika ionako smatra taj gest "pedagoški zastarelom".

Inače, vučji pozdrav je simbol Sivih vukova, koji se klasifikuju kao desničarska skupina i imaju oko 20.000 članova u Nemačkoj. Sive vukove stručnjaci za ekstremizam opisuju kao tvrdokorne nacionaliste i islamiste, koji mrze Kurde, Jevreje, hrišćane, Jermene, Grke, Evropsku uniju i SAD.

Bonus video:

00:37

Policija u Mladenovcu i Topoli zaplenila oko 20 kilograma marihuane i uhapsila sedam osoba

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.